torsdag 11 mars 2010

Avslutande demonstration

Kampen om Göteborg-veckan avslutades med en demonstration på lördagen. Stämningen var på topp när kring 150 demonstranter partade loss längs avenyn i strålande sol. Från ljudbilen levererades feta hiphopbeats liksom kampsånger med lokal förankring.

Parollerna för demonstrationen var ”Staden tillhör alla”, ”Avgiftsfri kollektivtrafik”, ”Inte en bostadsrätt till” och ”Bevara Kvibergs marknad”. Ockupanterna från det hus i Kviberg som ockuperats under veckan uppmanade till fortsatt kamp och aktioner. Om vi står på knä och tigger smulor kommer vi aldrig att vinna!







Planka pekade i sitt tal på hur det är de sämst bemedlade som får lida av Västtrafiks höga priser och våldsamma kontroller, till skillnad från hur en skattefinansierad kollektivtrafik skulle fungera.

Det avslutande talet påminde om att kampen om Göteborg pågått så länge staden funnits och om konfliktperspektivet: hur borgerligheten bygger en stad som tillgodoser deras behov -att tjäna pengar – och att vi som bor här måste fortsätta kampen för att få VÅRA behov tillgodosedda. Vi fler och starkare och vi ställer inte upp på Göteborgsandans förljugna samförstånd. I stället för borgarnas bostadsrätter, lyxshoppingcentra och pariserhjul vill vi ha fler billiga hyresrätter, fritidsgårdar och mötesplatser så som Kvibergs marknad. Vi har kraften och viljan att skapa en stad för oss, och vi kommer att göra det.

Demonstrationen var en påminnelse till folket i innerstan om förorternas existens och kampvilja. Det är inte sista gången vi tar över deras gator. Nästa gång tar vi deras bostadsrätter också!

Kampanjveckan är nu avslutad, men kampen om Göteborg tar inte slut förrän staden tillhör alla!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Västtrafik är skattefinansierat till 55 %!

Kampen om Göteborg sa...

Ja, och det är 45 % för lite.