fredag 5 mars 2010

Kontrollant-kontroll!

Igår var det kollektivtrafikens tur att uppmärksammas under veckan. För oss som inte bor i innerstaden eller har ekonomin att använda bilen som främsta transportmedel är kollektivtrafiken en förutsättning för att ha tillgång till vår egen stad. Genom att resa med buss eller spårvagn transporterar vi oss till och från arbete, skola, vårdcentral, nöje, vänner, släkt, fotbollsträning och mycket annat.

Höga avgifter och våldsamma kontrollanter är tyvärr en del av kollektivtrafiken i Göteborg, en ordning som leder till att skillnaderna mellan stadsdelarna blir ännu mer tydliga. Vi som bor i arbetarklassens förorter som Bergsjön, Hammarkullen eller Kortedala, känner av 445 kronor i plånboken till skillnad från biltäta och rika förorter som Älvsborg, Askim eller Örgryte. Det är vi som drar oss för att betala på vagnen och känner av obehaget när kontrollanter stiger på vagnen. Detta vill vi belysa genom att utsätta Västtrafiks ledning och kontrollanter för, vad de utsätter oss för varje dag.

07.30 samlades ca 20 personer på hållplatsen Ullevi Norra för att genomföra en storkontroll av personalen på Västtrafiks kontor. När personalen gick till jobbet denna morgon möttes de av ett uppbåd av personer klädda i gula västar dekorerade med texten "kontrollant-kontrollant - vi kontrollerar de som kontrollar oss". Många förbipasserande var positiva till aktionen och passade på att berätta om sina egna erfarenheter av kontrollanters beteende.

Ingen släpptes in förrän de mottagit ett flygblad om avgiftssystemets och kontrollernas roll i segregationen. De fick känna på upplevelsen av att bli kontrollerad i sin vardag och de flesta var inte glada åt den upplevelsen. Något vi som reser kollektivt kan förstå, det är inte särskilt trevligt att bli ifrågasatt och kontrollerad när man är på väg till jobbet, fritidsaktiviteter eller vänner.

Efter att flödet av Västtrafikpersonal genom porten stannat av upplöstes "storkontrollen" och vi begav oss i smågrupper ut gör att varna våra medresenärer för kontrollanter och dela ut flygblad. I centrum och på Hisingen kunde man under förmiddagen se "kontrollant-kontrollanter" dela ut flygblad och prata med folk på hållplatserna. Vid lunchtid när alla flygblad var utdelade var aktionen avslutad för den här gången men håll utkik efter fler kontrollant-kontrollanter i gula västar under våren.

Vi fick många positiva kommentarer från folk på hållplatserna bland annat av spårvagns-chaufförer på väg till jobbet. Uppenbarligen är även Västtrafiks egen personal missnöjd med biljettkontrollanternas framfart. När man undersöker antalet våldsamma incidenter med kontrollanter inblandade och hur många kontrollanter som blir åtalade blir behovet av att granska kontrollanterna tydligt. Många som deltog i aktionen kände sig peppade att fortsätta med kontrollant-kontroller i vår. Västtrafiks ledning och kontrollanterna kommer i fortsättningen att få vänja sig vid att bli granskade av oss som är beroende av kollektivtrafiken.

1 kommentar:

Kampen om Göteborg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.