torsdag 4 mars 2010

Ännu ett skrytbygge

GP skriver att Gothia Towers ska byggas ut med ännu ett torn och påbyggnader på de redan existerande.

Det planerade tredje tornet, som ska bli 29 våningar högt och krönt med panoramarestaurang och konferensvåning, placeras öster om de båda nuvarande. Det mittersta tornet ska samtidigt pimpas till med fem våningar med rum prydda av snuskigt många stjärnor där förmögna konferensdeltagare kan vila ut efter alla ansträngande möten, avnjuta svindyr mat i en ny restaurang och kanske bränna några kalorier på ett exklusivt gym. För att bygga samman skrytbygget, som planeras bli Nordens största hotell, byggs inglasade gångbroar mellan de tre tornen och på markplanet uppförs en ny gemensam lobby.

Hela idén ligger i helt linje med tanken om Göteborg som evenemangsstad - en glättig stad utan sociala problem men med desto större välvilja mot entreprenörer och turister (något vi tidigare skrivit om här). Att kunna skryta med Nordens största hotell skulle verkligen vara en fjäder i hatten för den elit av företagare och politiker som drömmer evenemangsstadsdrömmar.

Glömde vi säga det? I Svenska mässans styrelse, som står bakom bygget, återfinns förutom direktörer även tre kommunalråd: Jan Hallberg (m), Anneli M. Hulthén (s) samt allas vår Jabba the Hutt - Göran Johansson (s). Som vi varit inne på i ett tidigare inlägg drar både politiker och näringsliv åt samma håll för att skapa en marknadsanpassad och tillväxtvänlig stad och detta nya skrytbygge är ännu ett exempel i raden (pariserhjulet ett annat).

Hur vore det om sossar, som i alla fall ger en läpparnas bekännelse till jämlikhet och välfärdsfrågor, ägnade mer tid åt att främja byggandet av hyresrätter på Kvibergs ängar än att frottera sig med överklassen genom skrytbyggen? Att de bekämpade klassklyftor och en segregerad bostadsmarknad snarare än att eftersträva en ideal marknadsliberal stad där endast de med pengar får ta plats?

Men det är bara att konstatera att det inte är någon idé att sätta sin tilltro till politiker utan ska man få något gjort får man fixa det själv. Det är bara vi, vi som sliter i offentlig sektor, stressar inom det privata eller knuffats ut till arbetslösheten, som kan göra något åt det här. Kampen om Göteborg har bara börjat och låt oss skaka evenemangsstaden i dess grundvalar!

3 kommentarer:

A O sa...

Oj, bland det mest förvirrade jag någonsin läst. Vad skulle bli bättre om man inte byggde ett tredje torn? Varför är det värre att konferensdeltagare äter svindyr mat i Gbg än någon annanstans? Varför skulle en expansion av Hotell Gothia och hyresrätter i Kviberg stå i motsatsförhållande? Varför är ni emot evenemangsstaden, vad ska Göteborg leva av? Ju mer intäkter Göteborg får in, desto fler "billiga hyresrätter" kan vi bygga.

Själv vill jag att Göteborg ska växa kraftigt och bli en stor, spännande, tolerant och blandad stad. Detta är, krasst nog, oftast bara möjligt genom ökad tillväxt, många arbetstillfällen - och saker som "skrytbyggen". Att man bygger ett stort, lyxigt hotell har inget med bostadsmarknaden att göra och betyder inte på något sätt att man bidrar till klassklyftor eller boendesegregation. Rena dumheter.

Göteborgs segregation har inget att göra med en alltför "glättig" stadskärna, utan framför allt med funktionalistisk stadsplanering, nimbyism (som bl.a. ni själva står för) och för lite blandade upplåtelseformer lokalt.

Er linje är totalt utvecklingsfientlig. Men visst, om ni föredrar en medioker, stagnerad, provinsiell och intolerant stad med ordvitsar och goa gubbar - knock yourselves out.

Anonym sa...

vad i helvete är "gentrifieringsprocess"? där alienerade du mig, grattis.
ett tips om man vill väcka opinion är att skriva så att vanligt folk förstår.

Kampen om Göteborg sa...

AO: Det är liberaler som du som är förvirrade. Ni tror fortfarande att "ekonomisk tillväxt" är liktydigt med ökad jämlikhet. Men fler och fler börjar fatta att ekonomisk tillväxt inte är en tillväxt för det stora flertalet. Göteborg och Co är ett projekt där endast en marginell del tillfaller folk t.ex. i de nordöstra förorterna. Stoppa upp dina marknadsfloskler där de hör hemma, i ditt eget arsle.

Anonym: Att skriva en text är alltid en avvägning melan tydlighet och djup i analysen. Självklart ska man eftersträva en så lättbegriplig text som möjligt.

En gentrifieringsprocess innebär att ett områdes sociala sammansättning förändras, t.ex. att ett område som Majorna förvandlats under de senaste decennierna från ett utpräglat arbetarklassområde till ett mer blandat område, där vissa "hippa" kvarter domineras av välbärgade, högutbildade unga. Ett aktuellt exempel är Gamlestaden-Kviberg som vi fokuserat på under stadsdelskampveckan.