söndag 28 februari 2010

Fastighetsägarna till attack mot bostadskö

Magnus Ersman, vice VD för Fastighetsägarna i Göteborg, går i en debattartikel i Göteborgs-posten till attack mot alla planerna mot att starta en kommunal bostadskö i Göteborg.

Han menar att de privata fastighetsägarna inte har några intressen av att vara med i ett sådant projekt.

För oss är det nämligen självklart att även hyresvärdar och hyresgäster, likt alla andra näringsidkare och kunder i Sverige, oavsett branschtillhörighet, själva ska få välja sina egna kunder respektive leverantörer.

En bostad är ingen vara som man kan klara sig utan. Det är en förutsättning för att kunna leva ett hyfsat liv. Det är en rättighet enligt både socialtjänstlagen och FN:s resolution om de Mänskliga rättigheterna. Redan i dag så blir du bortgallrad om du tjänar för lite, har en betalningsanmärkning, har fel efternamn eller inte uppfyller fastighetsägarens profil på en lämplig hyresgäst på ett eller annat sätt. Vi kan se resultaten av denna bortgallring i form av ökad segregation redan idag.

Fastighetsägarna har inga som helst intressen att lösa bostadsbristen. Genom den kan de välja och vraka bland bostadssökande, höjda hyror, hålla trilskande hyresgäster på mattan osv. De enda intresset de har är sin egen profit. En kommunal bostadskö där bostäder förmedlas genom kötid är ingen lösnings på bostadskrisen. Men det är ett steg åt en mera demokratisk bostadssituation i Göteborg.

Viktoria Lindén, ordförande i jagvillhabostad.nu, replikerar att "hyresrätter är den boendeform som unga, en grupp som ofta har låga inkomster, osäkra anställningsformer samt få boendereferenser, kan och vill efterfråga". Det gäller givetvis för människor i samma situation oavsett ålder. Arbetarklassen behöver rättvist fördelade hyresrätter till rimliga priser, inga svindyra skrytbyggen.

Hyresgästföreningen påpekar i sin replik att Fastighetsägarnas Magnus Ersman ljuger när han hävdar att förslaget saknar ett brett stöd. En Sifo-undersökning visar att 67 procent av Göteborgarna vill ha en bostadskö.

Inga kommentarer: